De ce romanii nu beau ceai?

Fix acum 10 ani (bine, minus 2 săptămâni, dar nu trebuie să știe nimeni!) am publicat pe unul din blogurile mele postul ăsta despre ceai, articol care în continuare e foarte adevărat…

Partea funny e că, acum 10 ani, îl republicam, nu îl scriam! Sincer nu mai amintesc de el, dar măcar încă 2 ani pot adăuga liniștit 🙂

Ziceam așa:

Da, un post de pe blogul vechi, insa foarte actual. Surprinzator de actual. Chiar daca au aparut mai multe bloguri de ceai, inca e multa lume care se uita cuidat la tine cand intrebi de ceai. 

 

Ce este ceaiul?

Am intrebat Wikipedia care e definitia ceaiului. Si mi-a zis asa:

Ceaiul este o băutură obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis (L.). În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong şi ceaiul negru.

Bine, voiam sa-i zic ca mai sunt si ceaiurile de sunatoare, de tei, de menta si altele medicinale. Pe care le-am baut cu totii de atatea ori. Si care sunt si motivul pentru care romanul se uita la bautorii de ceai ciudat.
Ce nu stie romanul despre ceai?

Romanul asociaza ceaiul cu cel pe care-l bea el in copilarie cand era bolnav. Si gandeste foarte simplist. Asa cum i se pare incredibil sa amesteci ceaiul cu laptele. Sau ca laptele intr-un ceai negru ii schimba foarte mult gustul. Si nu intelege ca ceaiul inseamna mult mai mult.

Ca ceaiul te poate tine treaz si iti poate da energie asa cum iti da cafeaua, daca stii ce ceai sa alegi. Ca ceaiul verde te ajuta sa-ti detoxifici organismul. Ca exista amestecuri de plante care pot sa-ti asigure un somn linistit sau o seara relaxanta.

Ca existe ceaiuri afrodisiace, ca exista ceaiuri care te ajuta sa scapi de stres. Ca exista o tehnica a pregatirii ceaiului. Nu vorbesc despre taina ceailui, pregatirea ceaiului la chinezi sau japonezi.

Ceaiul poate fi si racoritor, chiar daca e fierbinte. Insa romanul prefera vara o halba/sticla de bere cu care sa se racoreasca. Iar seara prefera sa capete “puterea ursului” pentru a-si impresiona partenera band vin rosu, ca asa a auzit el, ca “vinul rosu e bun pentru femei… cand il beau barbatii”. Si uita (sau nu stiu) ca vorba asta se referea la un pahar, maxim doua de vin rosu. Pentru ca altfel pici in extrema cealalta. Si ca poti obtine aceleasi efecte si cu ceai.

Romanii prefera sa se duca in bar sau in cafenea, unde sa existe si alcool, altfel nu poate. Nu are notiunea de ceainarie. Si i se pare ciudat sa intre undeva unde sa nu poata trage si o dusca de orice. Pentru ca asa a fost educat inca de mic:

copiii beau ceai si oamenii mari au voie sa bea alcool, trebuie sa mai cresti ca sa bei si tu alcool

Asa ca asteapta sa creasca si incearca toate variantele de alcool. Si cand le zici de ceai iti zic ca ce, ei sunt copii?

Pentru roman, daca ii spui ca ceaiul x are o combinatie de scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara si piper se uita crucis la tine si eventual te injura. Sau combinatie de ghimbir, chimen, samanta de anison, coriandru, licorice, arome naturale de scortisoara si ghimbir.

Romanul iti zice ca nu bea ceai pentru ca are un gust oribil. Pentru ca el sau cel care i-a preparat ultima oara ceaiul, a uitat prea mult plicul sau frunzele la infuzat, in ceainic sau in cana. Si atunci a prins acel gust amarui, care l-a facut sa se strambe desi i se spusese ca e un ceai foarte bun.
Cum convingi romanul sa bea ceai?

Cand vin musafiri la noi in vizita si ii intreb de ceai, se uita la mine de parca i-as fi injurat. Ii rog sa aiba incredere sa le fac o combinatie si apoi sa comenteze. Toti imi zic ca ei vor sa doarma, sa nu le fac ceai ca-i tine treji. Nu, nu e chiar asa…

Dupa ce le dau varianta imi spun ca mai vor si, data viitoare cand vin, imi cer sa le mai fac o combinatie d’aia de-a mea.

Cand mai am intalniri in oras cu cateva persoane (nu cu grupuri mari, ca e mai greu sa-i conving), incerc sa-i duc la ceainarie. Sa stam acolo linistiti si relaxati. Nu intotdeauna mai vor sa se intoarca a doua oara, dar cu unii am reusit…
Ce trebuie sa stii despre ceai?

In primul rand ca sunt mai multe tipuri de ceai, pe care le poti bea in diferite momente. Foarte multe (o lista mare o gasiti si pe Wikipedia – vedeti linkul de la inceput)

In al doilea timp ca plicul de ceai (sau infuzia) trebuie sa stea doar o anumita perioada (de obicei intre timp 3 si 10 minute) in apa si ca trebuie neaparat sa citeasca pe plic/cutie despre timp. Daca nu se specifica, ceaiul se lasa intre 3 si 5 minute. Daca il lasi mai mult, prinde gustul de care ziceam…

Nu in ultimul rand trebuie sa stie ca ceaiul e mult mai sanatos decat bauturile (alcoolice sau nu) de pe piata. Si ca e de preferat sa consume ceai facut proaspat, nu imbuteliat. Si ca si mai bine e sa-si ia ceai uscat, nu la plic.

Exista mai multe tipuri de pregatire a ceaiului, dintre care cea mai folosita in Romania pare a fi cea englezeasca (articolul de pe Wikipedia e destul de complet incat sa nu mai dau si alte linkuri).
In incheire:

Sper ca nu am uitat nimic din ce aveam in cap pentru aceasta pledoarie. Poate sa va recomand sa cititi cartea Datina Ceaiului, daca va pica in mana.

Daca ti se pare ca ceaiul nu are gust, daca nu ai mai baut de cand erai mic ceai, vezi printre prieteni daca ai vreun bautor inrait de ceai si roaga-l sa-ti pregateasca un ceai sau sa te duca la o ceainarie. Pentru ca s-ar putea sa-ti dai seama ca viata va avea apoi un alt gust (spune unul care bea in jur de 6 cani de ceai pe zi in medie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.